Om rallylydnad

Jag fick en förfrågan från en läsare att lägga upp en film som visar vad rallylydnad går ut på. Tyvärr har jag ingen på mig och Dagmar, men jag hittade en på youtube på ett ganska duktigt ekipage i nybörjarklass. Se den nedan.

Tänkte också passa på att försöka förklara vad rallylydnad är. Följande text är stulen från www.rallylydnad.se:

Rallylydnad är en sport där förare och hund går igenom en bana som har byggds av en rallylydnadsdomare. Domaren säger till när den tävlande ska starta och ekipaget genomför banan i den fart som de anser bäst. Banan består av skyltar som informerar ekipaget vilket moment som skall utföras vid respektive station.

Minuspoäng får du bland annat när hunden inte utför momentet, om du har för kort koppel (eller drar i kopplet, min anmärkning!) eller fel position.

Ekipaget rör sig aktivt utan att stressa, med hunden under kontroll på förarens vänstra sida. Känslan domaren och publiken ska få är att ekipaget jobbar som ett team både vid stationerna och under transportsträckorna. En perfekt fotposition är inte nödvändig i Rallylydnad. De hårda regler som gäller vid traditionella lydnadstävlingar gäller inte här. Efter domarens startkommando följer ekipaget banan självständigt i skyltarnas nummerordning.

Föraren får kommunicera med hunden hur mycket han/hon vill utan att förlora poäng. Att prata, berömma, uppmuntra, klappa i händer, klappa på benet eller kommunicera på annat sätt är alltså tillåtet, dock får inget godis förekomma. Att kommendera flera gånger och använda sig av dubbelkommandon, t ex både verbalt och med hjälp av handtecken är tillåtet. Korrigeringar, svordomar och bannor av alla dess slag leder till poängavdrag. (Man får heller inte röra hunden! Min anmärkning)

Rallylydnadens vision handlar om att ha roligt tillsammans med sin hund.

Vid tävling finns det tre olika nivåer.

Lydnadsklass 1

I den enklaste klassen ska du ha lärt hunden 31 olika moment/skyltar. Programmet utförs med hunden kopplad och domaren väljer ut 12-15 av dessa moment som ska vara med på tävlingen.

Lydnadsklass 2
Hunden förs okopplad. Här ska hunden kunna 45 olika moment/skyltar varav 14 st är nya för denna klass. Av dessa är 15-17 skyltar med på tävlingen.

Lydnadsklass 3
Hunden förs okopplad. Här ska hunden kunna 50 moment varav 5 stycken är nya för denna klass. Domaren väljer ut 17-20 skyltar.


Det bästa med rallylydnad tycker jag är just att man får använda sig av sin glädje som motivation till hunden. Det är så mkt roligare att skratta, sjunga, locka osv än att bara surt muttra ett kommando. :)



I filmen ser man att den första skylten är "360 graders sväng" vilket hon utför finfint. Möjligtvis går hunden lite långt fram i svängen, men en exakt fotposition är inte ett måste i RL. Dock får ekipaget minuspoäng för avslutningen av första skylten - hunden tar ett skutt framför henne och lämnar fotpositionen helt.
Nästa skylt kallas spiralen. Första varvet rundar man alla tre koner, sedan två och sist en. Kontakt och fot, samt löst hängande koppel är kriterierna för detta moment. Ekipaget i filmen förlorar lite poäng på att hunden är ofokuserar när de vänder runt den yttersta konen. Där sträcks dessutom kopplet. Resten av momentet ser jättefint ut.
Nästa skylt är "långsam gång", som alltid efterföljs av en "normal gång", som i detta fallet, eller "spring". Ekipaget klarar det fint, för hunden är uppmärksam på temposkiftningarna.

Tänker inte kommentera hela banan, för ni fattar nog vad det går ut på. :) Kan dock tillägga att just det här ekipaget är oerhört mycket tystare än jag och Dagmar. Jag pratar konstant i falsett för att få henne fokuserad.. hehe

Kommentarer
Postat av: Linda

Hej :)

Har inte riktigt förstått mig på det där med klicker, tycker inte det verkar vara något för mig. Känns bara krångligt :P haha. Men man ska aldrig säga aldrig heller! :)



Vilket bra inlägg, nu förstår jag mer! Det verkar ju vara jätte roligt! Ska upp på bruksklubben snart och träna lite - agility och försöka vidare med apporten! Ska fråga om det finns någon tränare där om det finns nå rallylydnad här hemma i söderhamn. Tack för inlägget också :)



Ja gör det! De flesta hundar tycker om att dra - dom får jobba lite med kroppen på riktigt och det brukar uppskattas av varje individ :)

2009-07-28 @ 19:23:31
URL: http://deamon.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0