Hur kul ska inte det här bli?!?

Shapingkurs hos Klickerklok 22-23 september. Jag är såå taggad. Svindyrt, men förmodligen och förhoppningsvis sjukt givande!

Kolla in hemsidan: www.klickerklok.se

Om rallylydnad

Jag fick en förfrågan från en läsare att lägga upp en film som visar vad rallylydnad går ut på. Tyvärr har jag ingen på mig och Dagmar, men jag hittade en på youtube på ett ganska duktigt ekipage i nybörjarklass. Se den nedan.

Tänkte också passa på att försöka förklara vad rallylydnad är. Följande text är stulen från www.rallylydnad.se:

Rallylydnad är en sport där förare och hund går igenom en bana som har byggds av en rallylydnadsdomare. Domaren säger till när den tävlande ska starta och ekipaget genomför banan i den fart som de anser bäst. Banan består av skyltar som informerar ekipaget vilket moment som skall utföras vid respektive station.

Minuspoäng får du bland annat när hunden inte utför momentet, om du har för kort koppel (eller drar i kopplet, min anmärkning!) eller fel position.

Ekipaget rör sig aktivt utan att stressa, med hunden under kontroll på förarens vänstra sida. Känslan domaren och publiken ska få är att ekipaget jobbar som ett team både vid stationerna och under transportsträckorna. En perfekt fotposition är inte nödvändig i Rallylydnad. De hårda regler som gäller vid traditionella lydnadstävlingar gäller inte här. Efter domarens startkommando följer ekipaget banan självständigt i skyltarnas nummerordning.

Föraren får kommunicera med hunden hur mycket han/hon vill utan att förlora poäng. Att prata, berömma, uppmuntra, klappa i händer, klappa på benet eller kommunicera på annat sätt är alltså tillåtet, dock får inget godis förekomma. Att kommendera flera gånger och använda sig av dubbelkommandon, t ex både verbalt och med hjälp av handtecken är tillåtet. Korrigeringar, svordomar och bannor av alla dess slag leder till poängavdrag. (Man får heller inte röra hunden! Min anmärkning)

Rallylydnadens vision handlar om att ha roligt tillsammans med sin hund.

Vid tävling finns det tre olika nivåer.

Lydnadsklass 1

I den enklaste klassen ska du ha lärt hunden 31 olika moment/skyltar. Programmet utförs med hunden kopplad och domaren väljer ut 12-15 av dessa moment som ska vara med på tävlingen.

Lydnadsklass 2
Hunden förs okopplad. Här ska hunden kunna 45 olika moment/skyltar varav 14 st är nya för denna klass. Av dessa är 15-17 skyltar med på tävlingen.

Lydnadsklass 3
Hunden förs okopplad. Här ska hunden kunna 50 moment varav 5 stycken är nya för denna klass. Domaren väljer ut 17-20 skyltar.


Det bästa med rallylydnad tycker jag är just att man får använda sig av sin glädje som motivation till hunden. Det är så mkt roligare att skratta, sjunga, locka osv än att bara surt muttra ett kommando. :)I filmen ser man att den första skylten är "360 graders sväng" vilket hon utför finfint. Möjligtvis går hunden lite långt fram i svängen, men en exakt fotposition är inte ett måste i RL. Dock får ekipaget minuspoäng för avslutningen av första skylten - hunden tar ett skutt framför henne och lämnar fotpositionen helt.
Nästa skylt kallas spiralen. Första varvet rundar man alla tre koner, sedan två och sist en. Kontakt och fot, samt löst hängande koppel är kriterierna för detta moment. Ekipaget i filmen förlorar lite poäng på att hunden är ofokuserar när de vänder runt den yttersta konen. Där sträcks dessutom kopplet. Resten av momentet ser jättefint ut.
Nästa skylt är "långsam gång", som alltid efterföljs av en "normal gång", som i detta fallet, eller "spring". Ekipaget klarar det fint, för hunden är uppmärksam på temposkiftningarna.

Tänker inte kommentera hela banan, för ni fattar nog vad det går ut på. :) Kan dock tillägga att just det här ekipaget är oerhört mycket tystare än jag och Dagmar. Jag pratar konstant i falsett för att få henne fokuserad.. hehe

Tamira = ny bästis
Och Tamira är alltså en kanin.
Kusin Helena var här en sväng idag, eftersom hennes Daniel skulle på något möte utanför Karlstad.
Med sig hade hon sin nya kanin Tamira, som Dagmar blev störtförälskad i! Och Tamira var nog den coolaste kanin jag någonsin träffat tror jag. Hon brydde sig knappt om Dagmar och blev inte det minsta rädd, trots att Dagmar knappast var lugn... :) En enda gång blev hon lite skraj och det var när Dagmar kastade sig över henne bakifrån för att leka igång henne.
Och det kan man ju ändå förstå.
Måste säga att jag blev lite sugen på en kaninlekkompis till Daggisen... Tamira var ju bara såå söt och såå häftig!

Kul att ni kom, Helena och Tamira! (Och Daniel på ett hörn...)

Dålig uppdatering, men bra inkallning

Har inte riktigt haft tid eller lust att uppdatera bloggen på ett tag nu, men å andra sidan så har inget intressant hänt direkt.
Rallylydnadsavslutningen blev inställd, så den har vi inte haft än och tur är väl det, för jag har inte tränat alls!! Verkligen ingenting på två veckor.. Usch, jag skäms.

Jag har dock tränat på andra saker. Bland annat bestämde jag mig för att nu j*vlar ska Dagmar kunna gå lös och komma på inkallning. När hon var mindre gick hon alltid lös på promenaden till jobbet och det gick hur bra som helst. Men så kom hon in i den hemska trotsåldern och  började totalt skita i mig. Jag fick kalla fötter efter att hon en dag sprang fram till en annan hund och det var omöjligt att fånga in henne.  Efter det var det koppel eller långlina som gällde, för jag avskyr verkligen när folk har sina hundar lösa utan att ha koll på dem och jag vägrar vara en sån själv! Men i och med denna händelse och trotsåldern så sjönk mitt förtroende för Dagmar och jag vågade helt enkelt inte ha henne lös. Jag testade några gånger, men med resultatet att hon ballade ur helt och bara sprang runt, runt och ignorerade mig helt och hållet. Häromdagen insåg jag att detta beteende med största säkerhet beror på att hon är så ovan vid att vara lös att hon blir överlycklig när hon väl får vara det, så att hon nästan inte kan kontrollera sig. Då bestämde jag mig för att jag ska låta henne gå lös korta stunder på säkra platser varje gång vi går ut. Och det har jag gjort nu och det fungerar så otroligt bra! Dagmar går jättefint och kommer omedelbart på inkallning nästan varje gång! Sen ska väl tilläggas att jag har med med ost (=favoriten big time!) och delar med mig av denna mycket generöst, men jag känner att det är viktigt att vi börjar på ett sätt där vi inte kan misslyckas utan skapar en tillit och positiv känsla inför lösgåendet igen. Och då får man väl vara en godisautomat, som min faster en gång sa. :) Idag gick hon lös nästan hela promenaden, som varade en timme. Hon klarade till och med förbipasserande joggare och cyklar. Vid hundmöten kopplar jag henne dock, och det kommer jag alltid göra av respekt för den andra hundägaren. När vi möter människor är det fot som gäller, av samma anledning. De man möter kan ju inte veta om hunden kommer springa fram eller inte.

I samband med inkallningsträningen har jag lagt i en högre växel vad gäller skvallerträningen också och det ger faktiskt resultat. Imorse gick vi förbi flera hundar och även om Dagmar gärna vill ha lite koll på dem så tittar hon alltid på mig och får sin belöning. En enda gång gick det dåligt och det var när vi mötte en storpudel som gjorde ett litet utfall mot Dagmar. Och då kan man ju faktiskt förstå att hon tappar koncentrationen. :)

Imorgon kommer kusin Helena och hennes Daniel, och det ska bli väldigt trevligt!

Besök på jobbet

Idag fick Dagmar besök av Parson Russel-Sixten. Det blev naturligtvis bus på hög nivå, så jag slet tag i närmsta videokamera och filmade lite. Här kommer några bilder på leken:Ikväll är det avslutning på rallylydnadskursen. Väldigt tråkigt, för det har varit kul!
Men vi ska ju gå fortsättningskursen till hösten, samt en agilitykurs (äntligen!) som jag anmälade mig till idag.
Dessutom ska jag (också äntligen!) gå en klickerkurs för några riktigt duktiga klickerinstruktörer. Spana in dem här:
www.klickerklok.se


Man får väl ställa upp liksom...

...sa Dagmar och badade litegrann för TV4 Värmlands skull. Jag gör ett inslag om var hundar får bada och i Kil finns en särskild hundbadplats (Heja Kil! Fler kommuner borde ta efter!) och eftersom det inte var nårga badsugna hundar där när vi kom så fick Daggisen rycka in.

Bjuder på några bilder här:Blöt i fejset...


Redo att kasta sig ut i vattnet för TV4s skull.


"Vad ska jag göra nu?"


Man får mycket godis när man är med på TV.


Dagmar törs minsann doppa ner hela huvudet under vattnet!Flytvästen har hon på sig för att hon egentligen tycker det är rätt läskigt med vatten, men med den på känns det tryggare.  Dessutom är hon ju vansinnigt söt i den! :)

Vi hade bilder på Dagmar när hon simmade också, trodde vi. Men fotograf-Lisa hade nog glömt trycka på rec... Hoppsan.


****************************************************************

Uppdatering:
Lisa hade inte glömt att trycka på någon knapp, utan det var kameran som var konstig. Allt material kom helt enkelt inte in i datorn när vi tankade in. Men till slut löste vi problemet och här kommer därför en bild på en simmandes Dagmar:Jag kom ihåg kameran!


Banbygge på G...


Dagmar är trött, varm men taggad.


Många skyltar att välja mellan...


Så här ser skyltarna ut.

'
En del skyltar är j*kligt komplicerade...


Snygg kontakt va? :)


Här tränar vi på att Dagmar ska börja i fotposition och sedan gå ett helt varv runt mig för att hamna i fotposition igen. På bilden har hon nästan slutfört cirkeln. Hon är så duktig!Hund i bil i värmen

Idag berättade min kollega Lisa att hennes kompis fått rycka in och rädda två hundar ur en bil utanför Charlottenbergs köpcentrum. Hundarna låg och vred sig där inne och drack sitt eget urin. De var verkligen illa däran, så till slut var Lisas kompis tvungen att slå in rutan på bilen. Eftersom hundarna var instängda i en stålbur i bagagen så kunde de ändå inte få ut hundarna, men de lyckades spruta in vatten på dem iaf. Till slut kom ägaren, som var rätt blek i fejset, sa Lisa.

Usch, jag tycker det är så hemskt när folk lämnar hundarna i bilen när det är så här varmt ute! Varje år dör flera vovvar och det är ingen trevlig död de upplever - de kokar ihjäl. Jag vill inte ens föreställa mig hur det känns. En bil förvandlas till en bastu på nolltid och eftersom hundar bara svettas genom tunga och tassar så kan de inte reglera värmen lika bra som vi människor. Och då vet ju vi alla hur mkt vi svettas i en bastu... Nej, usch. Ni som har hund: lämna hunden hemma när du ska ut på stan eller göra något annat. Den har det bättre där än i en bastubil.

Imorgon ska vi på TV4 Värmland göra ett inslag om det här. Jag hoppas många ser det och tänker till...

Ikväll är det kurs igen och jag ska försöka komma ihåg att ta med kameran.
Det är jättevarmt här idag igen, så det blir till att hälla på hundarna vatten så de orkar jobba.

RSS 2.0