"Backa"

Eftersom vi nästa kurstillfälle ska lära in ett moment där hunden ska backa vid förarens sida så tjuvstartade jag litegrann med kommandot "backa" idag. Återigen slås jag av hur smart och effektiv klickerträningen är! Jag valde att, istället för att shejpa fram det, använda min targetstick, som är en vanlig ätpinne. Hittills har jag bara lärt in targetstickan och tränat på att hon verkligen ska följa den och sätta nosen på toppen på den i olika situationer, men idag använde jag den alltså för att få henne att backa. Vid första försöken gick det inte alls: hon bara satte sig ner på rumpan. Jag insåg då att jag höll stickan för högt och sänkte den så att hon nästan fick böja ner huvudet lite för att kunna nosa på den. Och då gick det hur bra som helst! Vi körde några gånger, men nu är det så sent så vi får fortsätta imorgon. Bifogar två bilder på träningen idag, men det är rätt svårt att se vad som egentligen händer... Ska försöka fixa en video imorgon om jag hinner.


Här närmar nosen sig targetstickan...Och här flyttar hon sig bakåt allt eftersom jag för targetstickan mot henne.


Dags igen... Och vilken värme!

Igår var det återigen dags för kurs i rallylydnad. I Karlstad var det supervarmt: nästan 30 grader i solen! Man märkte tydligt på Dagmar att hon påverkades av värmen, för hon blev jätteseg och loj och jag undrade i mitt stilla sinne om det överhuvudtaget skulle gå att träna med henne. I början av lektionen gick det väl sådär. Hon var för trött helt enkelt. Men efter ett tag flyttade vi in i skuggan och jag hällde lite vatten på henne och då piggnade hon till. Sedan gick det superbra. Vi fick bland annat lära oss ett ganska krångligt moment: jag som förare svänger åt vänster, medans hunden går åt höger bakom mig och rundar mig för att sedan komma upp i fot-läge igen. Jag trodde aldrig vi skulle klara det, men det gick hur bra som helst! Så himla kul!

Efter kursen tog jag och Emma med våra hundar och en kurskompis Frida och hennes labrador Stina ner till vattnet. Där fick de springa och busa lite och de som vågade badade (läs: Stina badade). Det var ett  härligt avslut på kurstillfället! 
Efter detta var Dagmar supertrött och sov som en stock tills i morse när jag fick tvinga upp henne för att åka till dagis. :) 

Uj vad bra det gick!

Nyss hemkommen från rallylydnaden och stolt som en tupp. Jäklarns vad duktig hon är, min lilla hund! Trots att hon var supertrött efter operationen så orkade hon hålla koncentrationen uppe och vi tog oss igenom en hel bana - utan godis! Hon går superfint "fot" och har verkligen härlig kontakt. Det enda som var lite sådär är att hon sätter sig snett ibland, istället för att sätta sig rakt längs med mitt vänsterben. Men det kan vi jobba på! Annars kändes det såå bra.
Emma och Kasper hade också en kanondag. Kasper gjorde ett jätteuppsving sen förra gången må jag säga. Då var det två löptikar i gruppen och stackars Emma fick kämpa som en blådåre, men nästan helt utan resultat. Idag gick han som en klocka. Jag är så stolt över både Dagmar och Kasper! Och över mig själv och Emma så klart. :)

Targetmusmatta...

Idag på förmiddagen har vi kört ett träningspass och fokuserat på att lära in tramp på musmatta. Det var ett tag sedan vi körde detta, men då satt det som berget. Jag kunde lägga mattan tio meter ifrån henne och hon sprang dit och trampade. Idag verkade hon inte fatta någonting... Det tog ett tag innan hon ens började använda tassarna och sen krafsade hon mest hela passet. Jag försökte vänta ut henne så att hon skulle stå lugnt med ena tassen på mattan, men oftast krafsade hon och tog bort tassen och väntade på belöning. Känns lite frustrerande med tanke på att hon en gång har kunnat det... Men å andra sidan verkade hon lite trött idag, så det kanske hade varit bättre att inte träna alls egentligen.. Nåväl. Vi tar nya tag någon annan dag. Ikväll är det rallylydnad igen (jippie!) så hon ska få vila nu så hon är pigg tills dess och orkar jobba.

Tandläkarbesök

Idag har Dagmar varit hos tandläkaren och dragit ut en mjölktandsrest i underkäken. En veterinär drog ut tre av hennes mjölktänder när hon var 7 månader, men en av hörntänderna gick sönder och roten blev kvar. Veterinären sa att den skulle försvinna av sig själv och att det inte skulle bli några problem, men det verkar som att den var större än hon trodde. Tanden försvann nämligen inte och den senaste tiden har den börjat sticka ut i kinden på ett sätt som inte såg bekvämt ut så jag frågade en annan veterinär vad han tyckte. Eftersom det verkade kunna bli infekterat så tyckte han vi skulle ta bort den och det gjorde vi alltså idag. Då visade det sig att området kring tanden var varfyllt, så det var väl på tiden. Känns skönt att den är borta. Om vi har tur kanske den permanenta hörntanden drar sig utåt nu. Vi får hålla tummarna.
Nu sitter vi iaf i soffan hemma hos mamma och pappa och Dagmar sitter i mitt knä. Hon är fortfarande lite groggy efter narkosen, men hon verkar må bra annars. Det får bli en lugn kväll.

På torsdag är det dags för andra rallylydnadslektionen. Det ska bli himla kul!!

RSS 2.0