Kennelhosta och duktig hund

Egentligen har jag haft massor att skriva på bloggen på sistone, men tiden har inte funnits till helt enkelt. Det mesta av min tid går nämligen åt till mitt stora projekt, Magasin Vera. Det är en tjejtidning som lanseras 8 mars, så grattis bloggläsare: ni får en sneakpeak! Lova att inte sprida det vidare bara... :)
Hur som helst så har Dagmar fått kennelhosta. Det är vilde Bill, fyra månaders dvärgpinscher, som har smittat henne, men han är rätt söt så han är ursäktad. I alla fall så blev vårt träningstillfälle igår inställt eftersom hon behövde vila. Vi får just nu privatlektioner av en jätteduktig klickertränare och det är superkul! Förra passet tränade vi inkallningar och en övning var att instruktörs-Carro matade Dagmar med korv medan jag kallade in. Första gången tog hon lite tid på sig, men sen gick det snabbare och snabbare. Sista gången sa Carro att Dagmar hade spottat ut korven hon hade i munnen i Carros hand innan hon blixtsnabbt rusade till mig! Då blev man stolt i mattehjärtat minsann! :)
Så fort Dagmar blivit frisk ska vi träna vidare på allt Carro lär oss!

Stolt matte.

Idag har jag för första gången gett mig i kast med att klippa pälsen kring Dagmars huvud. Jag måste säga att jag är oerhört nöjd med resultatet. Ni som kan det där kanske inte håller med, men jag tycker det blev finfint! Ok, jag råkade klippa ett stort hack på ena sidan av huvudet, men allt kan ju inte bli som man har tänkt sig eller hur? Klickertränare som jag är så fokuserar jag istället på det som blev rätt, dvs resten. :)

Visst blev hon söt?


Härlig kvällspromenad

Nyss hemkommen från promenad med syster Anna och Dagmar. Var väldigt skönt ute idag! Precis lagom kallt och massor med mjuk, fluffig snö. Dagmar skötte sig dessutom perfekt idag - inkallningarna satt som ett smäck! Till och med när hon var upptagen med doftfläckar. Yes!
Idag har vi tränat burlekar också. Det har vi inte gjort sedan i höstas, men Dagmar kom ihåg vad det går ut på, så det gick riktigt, riktigt bra! Ska jobba mer på det nu. Tror det kan vara ett bra sätt för henne att stressa ner på.

Ledsen faster Karin...

... men det finns stor risk att nästa hund blir en dvärg- alternativt toypudel. Och det värsta av allt är att jag aldrig någonsin kommer att utställningsklippa den. :)
Vem kan motstå en sån här sötis liksom?


Bilden lånad från vovve.net. Hunden heter Zigge.


Premiär!

Jag har äntligen lärt mig hur man redigerar filmer i MovieMaker (som jag iofs inte ens visste att jag hade...) och lägga upp dem på youtube för att sedan lägga in filmen här på bloggen. Känner mig oerhört stolt och vill tacka min älskade syster, som lärt mig allt hon kan. Tack!
Filmen visar resultatet av dagens shejpingpass. Förutom starten så går det ganska bra måste jag säga. :)


Bra dag igen!

Ännu en lugn och behaglig dag på Herrgårdsgatan. Tog en skön promenad imorse runt Gubbholmen. Dagmar skötte sig ganska bra, fast idag lyssnade hon inte så bra på inkallning. Det har funkat finfint fram tills idag, så jag hoppas att hon bara hade en dålig dag på just den fronten. :)

Dagmar och taxen Bazze i somras.

Lugn dag

Idag har varit en underbar dag faktiskt. Dagmar har varit otroligt lugn och avslappnad och inte skällt särskilt mycket alls! Kanske börjar mitt enträgna arbete ge resultat äntligen! Eller så var det bara en bra dag. :)
Igår kväll fick jag besked om att proverna vi tog på Dagmar inte visade några fel. Så det är väl både bra och dåligt egentligen... Bra för att hon är frisk, men dåligt eftersom det innebär att det är ett rent beteendeproblem vi har att göra med. På fredag ska vi tillbaka till veterinären, som även är utbildad beteendevetare och verkar jättevettig! Dyrt som fan blir det, men om vi lyckas lösa det här så är det värt varenda krona. Vi kommer sitta ner och prata igenom problemet och hela Dagmars liv och sedan kommer jag få en skriftlig rapport med en åtgärdsplan. Hoppas bara veterinären kommer på någon smart lösning. Problemet är ju att Dagmar när hon sover eller vilar reagerar rent instinktivt av rädsla så fort någon rör på sig. Eller ja, verkligen inte alltid, men ibland. Och då reagerar hon med att vilja försvara sig mot det upplevda hotet, som så klart inte är något hot. Så fort hon ser att det tex var min fot så slutar hon. Det är väldigt konstigt och svårlöst eftersom det är svårt att träna bort. Men vi får väl se vad vetten kommer fram till.


Foto: Madelen Juhl

Sorglig uppsyn

Så här nedstämd såg Dagmar ut igår, efter att vi hade varit hos veterinären och tagit blodprov för att kontrollera hennes sköldkörtelvärden:

"Aj, matte! Varför lät du dem göra så här mot mig?!"
BLOD!
Trött efter allt ståhej hos veterinären.

Passar shaping alla hundar?

Jag är medlem på hundforumet vovve.net och där kommer den frågan upp titt som tätt. Jag tror att shaping passar alla hundar. I de fall där ägaren påstår annat tror jag att det beror på att ägaren har bristande kunskaper, tex sätter för höga kriterier, har dålig tajming, eller korrigerar samtidigt som hon/han shejpar. Sist frågan var uppe var den en kvinna som tyckte att hennes hund blev låg av shaping och hon tyckte då att det var bevis på att shaping inte passar alla hundar. I hennes profilinfo stod det att hon använder klicker ibland, men att hon inte tyckte att man ska begränsa sig till en metod. Hon skrev också att hon blandar in lockning i träningen. Min analys blev att hunden inte är van vid att ta egna initiativ och att den möjligtvis också är van vid att bli korrigerad när den gör fel. Och då är det inte så konstigt att den blir “låg” vid shaping!
Innan jag gick shapingkursen hos Klickerklok hade mitt svar kanske blivit annorlunda, för då var jag själv tveksam till om det verkligen passade Dagmar. Jag tyckte att hon verkade lite korkad liksom… Sen insåg jag ju så klart att allt var mitt fel! Nu shejpar vi med jättebra resultat!

Alma och Julius shejpar ett hoppstå.
Belöning för bra shejpingpass!
"Jag då? Ska inte jag få jobba lite också?"
Jodå! Här jobbar vi på signalkontrollen på sitt.

RSS 2.0